Sentrum har ikke merket noe særlig, men opptøyene fortsetter nye steder.

Skrevet mai 28, 2013

 

IMG_8033

SENTRUM HAR NESTEN IKKE MERKET NOEN TING:

Stockholm sentrum er rolig og avslappet og minner om en vanlig turiststad for øyeblikket, men noe ulmer i undergrunnen – det kan man tydelig merke.

“Det har vært rolig i sentrum hele uken.” Får jeg bekreftet av et intervjuobjekt.

Jeg intervjuer en del tilfeldige personer på gaten. Folk forstår ikke helt hva disse ungdommene som gjør opprør i drabantbyene vil frem til.

Snakket med et etnisk svensk ektepar i 50 årene i Stockholm sentrum og de hadde ikke merket noe som helst til kaoset som foregikk forige uke.

“De lurer på hva ungdommene egentlig vil, da de tenner på privat eiendom og biler for å vise sitt hat mot Staten.
Medborgargardane (Borgervernet) mener de at ikke en gang eksisterer.”Høyreekstremisme eksisterer omtrent ikke. Og det er bare media som har blåst opp alt sammen rundt akkurat dette emnet.” Sier ekteparet og understreker at det er islamistisk og venstreradikal ungdom som protesterer mot arbeidsløshet og dårlige velferdsvilkår.

“Pøblene som herjet forige uke virket som at ikke hadde noe mål eller noe som helst, akkurat som at de selv ikke visste hva de ville. Swedish defence league er ikke innblandet i dette her, og medborgargardan virker totalt fraværende for befolkningen. De er ingen trusel i hvert fall. Det er ungdommene som muligens vokser opp etter noe sånt som har vært pøbelen her, og det er ingen som forstår hva de ønsker. De klarer ikke å bringe frem sitt budskap.”

Om opprørene

IMG_8035

“En del av dem er forbannet over å ikke kunne få jobb, og lave trygdeutgivelser. Vanlig arbeidsledighetstrygd er 500 kroner pr. uke i Stockholm. Det er ikke nok til å ha en pakke røyk hver dag i løpet av en uke en gang. Når Politiet skjøt en mann til døde tok det av, og folk brukte dette som en unnskyldning for å la sitt sinne på grunnlag av alt annet bli til store opptøyer.
Ødeleggelser av privat eiendom: “De kan heller fly rundt å bare tenne på politibiler, hvis de er sinte på dem. Hvis noen tenner på bilen min elller huset mitt, så blir jeg jævla “pissed off”.”

100414

100414

(PS: Litt dårlig lydkvalitet enkelte steder i opptaket. Ikke bry dere om datoen på videoen da jeg ikke har fått endret denne.)

Det er tydeligvis få som liker disse opptøyene.

Rasisme.
“Det kan være farlig for hvite å gå inn i Husby og andre “utlendingsområder”. “Rasisme mot hvite er mangel på kjærlighget. Om du banker opp meg for å være Iraner i Sverige eller Norge så er det mer akseptabelt og logisk enn at svensker blir banket opp for å bo eller gå enkelte steder i sitt eget hjemland. Det er helt absurd”. Sier iraneren til venstre.

Iraneren er imot all religion “fuck religion!”, og jeg føler vi har mye til felles i vår ganske plutselige samtale da jeg overfalt disse to med spørsmål om kaosene.

Vi bytter om å snakke litt svensk og litt engelsk da norsk ikke alltid er like lett å forstå:
På spørsmål om såkalte høyreekstreme miljøer var svaret som følgende:
“I have no experience with the Swedish defence league, or the medborgarna(Borgervernet). They have made no trouble for me, or for what I know of not any of my friends. As I said, I have no experience, I can’t see them anywhere in all this.”

Opprørene og motstanden fortsetter bekrefter en “hooligan” som ikke vil stå frem med navn eller bilde.
Jeg møter ham på en fotballpub.
“Media skriver ikke lenger om det, hvorfor kan man bare spekulere om, men sannsynligvis er dette nå bare “yesterdays news”, selv om det hender hele tiden. Det har har roet seg ned litt i enkelte områder, men på den andre siden har det spredd seg i mindre, men voksende grad til mange flere plasser. Et borgervern er nødvendig i disse tider. Man kan ikke en gang gå trygt på gaten hvis man er svensk, i enkelte steder av Stockholm.”

IMG_8041

Jeg kommer i kontakt med noen eldre mennesker i en park og hører hva de synes om situasjonen:

“Det har ført til en økt misnøye for innvandring.” Han fortsetter og snakke om Sverige Demokratene og at de får det slik de vil. “Men vi kan ikke sende ut alle ihop”.

Vestlige innvandrere sees på som “de gode innvandrerne mens de ikke-vestlige blir sett på som de “dårlige innvandrerne”. Ikke vestlige-innvandrere er ofte muslimer, og er enten hjernevaskede eller hjernevasker folk de rekruterer, som er mange av dem som står bak opptøyene vi har hatt siste uken.”

En av de eldre personene definerer det jeg forstår som “muslimene” som “nazi-faenskapet” og kommer med mange referanser til 2. verdenskrig. “Men vi kan ikke ha- eller søtte folk som Breivik heller, så hva skal vi gjøre?”

IMG_8051

Politihelikopter sirkulerer rundt Stockholm komtinuerlig:

IMG_8045

Saken selger ikke lenger for media, men den pågår enda:

IMG_8044

IMG_8043

Jeg vil fortsette å rapportere fra Stockholm og neste steg på ferden er Husby hvor jeg vil dokumentere skadeomfanget der, om jeg ikke finner ut av hvor opptøyene vil slå til igjen før den tid.

Be the first to start a conversation

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: